sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Nukke ja mekko


Kun olin lapsi, äiti teki tällaisia nukkeja monen kokoisina. Pienimmät olivat avaimenperäkokoa. Minä tein ensimmäisen versioni tästä nukesta joskus teini-ikäisenä. Jostain olen saanut päähäni, että tämä nukke olisi nimeltään Steiner-nukke. Ainakaan Google ei muutama vuosi sitten tuottanut tulosta tuolla hakusanalla, joten mielikuvani todenperäisyyttä en ole saanut tarkistettua.
Tämä nukke meni lahjaksi pienelle tyttövauvalle. Lisäsin nuken haalarin sivusaumoihin ja huppuun muutaman nauhanpätkän mielenkiintoa herättämään. Ja luonnollisesti kiinnitin hupun ja hupun kiristysnauhan kiinni niin, ettei pieni suu saa niistä vaarallista herkkupalaa.



Samasta Metsolan hippikukka-joustofroteesta samainen pieni tylleröinen sai mekon. Mekon kaava on Suuri Käsityölehdestä 5/2009. Pienin koko lehdessä on 86cm, tätä kaavaa on pienennetty kokoon 74cm. Suurensin kaula-aukkoa, koska tarkoitukseni oli ommella olkaimet ylhäältä yhteen (ei puhtaasti pääyli vedettävä mekko). Mutta en keksinyt kuinka yhtenäinen muotokaitale ja yhtenäiset olkaimet olisivat toimineet yhteen, päädyin ompelemaan olkaimet erikseen ja miettimään kiinnitystapaa myöhemmin. Nappi ja nepparivarastoni on niin olematon, ettei sieltä löytynyt sopivaa, joten ompelin vain olkaimet hiemen päällekkäin yhteen. Ei varmastikaan paras eikä siistein ratkaisu. Harmittelin moneen kertaan, etten pysynyt alkuperäisessä kaavassa.

Tällä samalla kaavalla (ilman kaula-aukkomuutoksia ja nappien kera) tehtiin myös Pirpanan ensimmäinen mekko. Tästä toteutuksesta en voi ottaa kunniaa itselleni, sillä sitä taisi muistini mukaan lopulta enemmän ommella äitini. Koko 74 oli erittäin hyvä, sitä pidettiin 3kk iästä lähtien ainakin 7kk ikään saakka. Olisi varmaan mahtunut pidempäänkin, mutta ei tullut pidettyä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tämä sinun tekemä nukke on Steiner-nukke. Nuken nimi ilmeisesti juontaa juurensa siitä että kasvot on tehty parilla pistolla joka jättää lapsen mielikuvitukselle tilaa mieltää kasvot. Etsin itse juuri tietoa kyseisestä nukesta ja löysin nämä tiedot.

Vezmu kirjoitti...

Kiva saada vahvistus luulolleen. Vaikka olenkin useampia näitä nukkeja tehnyt, omilla tytöillä ei ole yhtään. Pitäisköhän tilanne korjata jossain vaiheessa...

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Minullakin on käsitys, että näitä kutsutaan steiner-nukeiksi. Itse teen juuri oman lapsena lahjaksi saamani nuken mallilla kummitytölle vastaavaa nukkea. Ideana on, että nukke tehdään täysin luonnonmateriaaleista.

Anonyymi kirjoitti...

Mistä löytyisi ohjeet tuollaisen pienen nuken tekemiseen?